Sunday, October 30, 2011

rindu terubat

ehem2..melayan perasaan, budak jiwang
masih lagi aku dalam cuti akhir semester..fuhh, lega nya dapat rehat puas-puas, tido lambat dan bangun kompem2jugak lar lambat..0ppss, mase cuti jer.hehe...tapi, apa yang aku nak cite ni xde kaitan dengan tido lambat or bangun lambat..juz berkaitan dengan cuti !..bahagianya rasa  bile rasa diri dihargai dan disayangi oleh orang yang kita sayang...my hubby datang sini!...dari jauh datang nak jumpa aku..thanks sayang..lebih kurang 3hari 3malam jugak lar kat sini....seriously, sayang aku bertambah2 pada my hubby.xtau kenapa.maybe byk mase di habiskan bersama kot..hehe. . .saling bertukar2 cerita..dan aku lar yang paling banyak bercerita..dan di mesti lah tadah telinga dengar apa yang aku cite..lau x, kompem aku merajuk.hahaha..jahat giler, bukan jahat sebenarnya...juz nak mintak perhatian sikit dari dia..huhu...aku tau dia sayang aku tahap gaban(bukan perasan k)..dari layanan dia terhadap aku, aku boleh nampak...
aku ni memang jenis suka bercerita dan suke mendengar cerita daripada sesiapa je yang nak berkongsi cerita...pada malam akhir aku bersama dengan dia, aku hepy sangat2...banyak benda aku luah dan kongsi cerita dengan dia.ntah nape, detik2 jam berlalu pada malam tu aku terase begitu pantas berjalan..dan lokasi nya di tasik Y lah..romatik !! bercerita di depan tasik dibawah cahaya lampu 0ren dan dibawah sinaran rembulan yang dipagari oleh kelipan-kelipan bintang2 di angakasa dengan angin yang bertiup sepoi2 bahasa....perghh ayat aku..hahaha...aku rindu saat itu !..sebelum tu, pada petang tu aku menghabiskan masa bersama di pantai pandak. ingat dapat makan kerang.dah lame mengidam nak makan benda alah tu..hmm, xde rezeki aku hari tu..kerang xde hari tu dan juz ada pada weekend day je..s0b3..makan je lar apa yang ada..lepas perut kenyang s0, pergi layan perasaan tepi pantai lar...huhu..tengok keindahan alam semula jadi..tgk beberapa orang yang sedang mencari rezeki dengan menjala ikan n kerang.kekadang terpikir, susah nya orang tua kita mencari rezeki untuk sesuap nasi untuk keluarga..hmm thanks to my dad n m0m, lebiu !.....pada malam tu, aku mendengar setiap setiap cerita dia dan masalah yang dihadapi dia...dan aku bagi kata2 semangat..aku pun ada masalah, semua orang ada masalah..aku bukan lar penasihat yang baik.tapi boleh menjadi pendengar yang baik.insyaAllah.....dia nak belajar lagi, dan aku harap sangat dia dapat belajar lagi dan semangat belajar tu berpanjangan lau dapat masuk belajar.pagi tadi my hubby dah nak tinggal aku, sedihhh wooo0..nak p tgk bola kt shah alam..dan sekarang ontheway nak pulang ke kampung halaman..semoga selamat sampai ke destinasi...i l0ve u sayang.....nanti kita jumpa lagi k....

^.^ rindu sangat2 masa kita bersama-sama.

terengganu naib juara !


penyu menangis lagi...permainan malam ini agak mengecewakan bagi aku..tapi apa2 pun, terengganu sentiasa dihati..alhamdulillah, terengganu dapat ke peringkat akhir perlawanan dan selaku naib juara..tahniah terengganu kiter..haha..keputusan akhir 2-1, kemenangan berpihak kepada orang nogori...hobin jang hobin....aku tgk majoriti, stadium di shah alam dipenuhi dengan penyokong2 terengganu yang sanggup datang dari jauh yang mengambil masa lebih kurang 6 jam 45 minit dan sejauh 457.7km bagi menyaksikan perlawanan akhir antara terengganu dan negeri 9...dan aku hanya menonton perlawanan di rumah sewa bersama family aku.abg2 aku dah kompem2 pergi stadium tgk.dan yang lain setia bersama keluarga...bile minit2 akhir perlawanan, ayah lar orang paling tension aku tgk pabila terengganu kalah..mula2 dah seronok bile ashaari menjaringkan g0olll untuk mata pertama...terima kasih kepada ashaari..huhu..dapat jer pecah telur, sorak bukan main lagi...last2 tgk nogori balas balik..tension2..!manaf pun da kene kepung ...xdapat lar manaf nak balas balik untuk mendapatkan mata seterusnya buat terengganu...s0, xdpt lar cuti terengganu es0k...huhu...bagi pendapat aku lar, permainan malam ni byk dikuasai oleh pemain nogori je..tgk pemain terengganu cam xsemangat je, lagi2 penjaga gol.bola senang pn xleh tangkap.kene bomoh kot....xpelar, perlawanan pun dah berakhir..adat permainan ada yang kalah dan ada yang menang..
sekalung tahniah buat negeri sembilan dan hairuddin 0mar selaku pemain terbaekkkk !

^.^tahun depan cuba lagi..terengganu nelang !!

Tuesday, October 25, 2011

oh! manusia



kita sebagai manusia yang dilahirkan di muka bumi Allah ini sebagai insan yang serba kekurangan dan tidak sempurna...
 kadang2 lumrah sebagai manusia yang tak pernah rasa bersyukur dengan setiap anugerah yang diberi oleh Nya...
0leh itu, maka lahirlah perasaan yang tidak puas hati di atas kejayaan orang lain, cemburu dengan kelebihan orang disekeliling, bangga dengan nikmat Allah swt yang sementara, khianat mengkhianati antara satu sama lain dan mempertikaikan kekurangan diri sendiri. dan siapakah mereka yang hendak mempertikaikannya.??

ada sesetengah manusia yang dilahirkan di dunia ini kurang bernasib baik..
kehidupan yang penuh dengan liku2 kehidupan yang perlu ditempuhi, masalah yang tidak pernah selesai..dan ingat lah sesungguhnya Allah sedang menguji hambanya...


“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.” 
(Surah Al-Baqarah:286)



dan ada juga insan yang dilahirkan dalam kehidupan yang sangat bernasib baik,...
keluarga yang penuh dengan kasih sayang, diberi rezeki yang melimpah ruah, keluarga yang aman damai dan saling lengkap-melengkapi antara satu sama lain...
 sebagai insan yang hidup sementara dimuka bumi Allah swt ini, kita hendaklah banyak2 bersyukur dengan nikmat yang diberi oleh Nya..dan sentiasa mengamalkannya kejalan yang betul..
sentiasa melakukan perintah dan suruhanNya dan meninggalkan larangannya..
 dengan kekurangan atau kelebihan yang kita punyai sekarang ini, tidak perlulah kita membandingkan dengan kehidupan orang lain dan tak perlulah kita hendak mengeluh terhadap sesuatu hajat yang tidak dapat kita kecapi..
selagi tulang empat kerat masih lagi berupaya, maka berusahalah sehingga akan menampakkan hasilnya pada suatu ketika dan disitu kita akan tersenyum puas serta sangat bersyukur diatas kesungguhan usaha kita sendiri.....
tapi apa yang pasti, setiap perkara terjadi yang tersurat mahupun yang tersirat sentiasa ada hikmah nya...


^.^ kata-kata peransang buat si gadis. . .

Wednesday, October 19, 2011

google+


sejak beberapa bulan yang lepas, dara baru dapat laman sosial yang baru daripada google yang telah diberi nama g0ogle+..lebih kurang macam facebook jugak lar..tp google+ lebih privacy rasanya ..friends dekat g00gle+ nie pun xberapa ramai lagi c0z xsemua pengguna yang tau tentang kehadiran g0ogle+ ni..jom kite intai ape yang ade dalam go0gle+ ni ..let's g0. . . .





s0, ini lar rupa homepage g0ogle+ ni..lebih kurang macm fb kn2..







ini pulak part untuk game yang ada dalam go0gle+..
banyak giler game yang ada dalam g0ogle+..
bagi yang dah bosan maen fb tu, m0h ler kite maen game kat sini..







moh ler kite memperbanyakkan laman sosial kite..tapi yang pasti g0ogle+ ni nak lawan Mark Zuckerberg..
setakat ini, fb lagi ramai pengguna nye..myb g0ogle+ ni masih baru or not friendly user..haha.





^.^ xsalah kalau kita mencuba sesuatu yang baru (:

rase nk menjerit !

aku tak tau ape kene malam ney..sedih semacam je..ase nk nangis n ase nak jerit kuat2 nak lepas semua yang terbuku kat hati...rasa berat sgt hati ney, sayu, rase nk peluk mak nak citer semua masalah kat someone..but who..??.rase keseorangan...walaupun petang tadi pegi enjoy2 window shopping ngan h0usemate.tp kepala merewang2 ntah ke mana2...rase hidup xlengkap.. aku  perlukan s0meone utk naek kan semangat dara.someone yang paham hati  aku  n the most important, b0leh menghiburkan hati  aku  mase ada masalah n mase perlukan bantuan..andai mase dpt di undurkan...kadang2 rase cemburu dengan hidup org laen..yg hepy je, cam xde masalah, dpt pasangan yg amat memahami, nak s0mething senang je dpt...walaupun  aku datang daripada family yg tak susah, tp still xdapat ap yang  aku  ingin kan dan dengan ini,  aku  bertekad nak study bet0l2 n dapat kan something yg xpenah dapat time student ni..dan yang paling penting aku  nak mummy n daddy bangga ngan  aku ..i l0ve my mom n dad !  aku  sudah biase idup berdikari, s0  aku  xbape kesah lau nak dapat kan something dengan usaha diri sendiri..malam ni akak  aku  pesan  lagi n buat kali kedua, "lau nak cari pkwe tu, cari yang poket tebal n jangan cari yg setakat muka je hensem xgune"  aku sedih, n then  aku  menangis T_T . . .xtau kenapa hati ni cepat sgt tersentuh sometimes. . aku  sayang akak  aku , sekarang akak lar yang banyak bantu dara dari segi kewangan.i l0ve u sis ! thanks a lot..0ne day, insyaAllah  aku  mesti jadi macam u sis..daddy bangga sgt2 ngn akak sejak dari zaman skolah lagi bcoz bagi daddy, akak lar harapan family...i wanna be daddy also proud to  aku ..orang laen tgk dari luar, hidup  aku macam xde masalah, epy go lucky tp hakikat nye, hanya Allah swt je yang tau...beban yang  aku  tanggung...dan dgn ini,  aku  menjadi gadis yang lebih kuat mengharungi liku2 hidup yang semakin mencabar dan menjadi gadis yang lebih berdikari..=.='' 

^.^semua orang ada kelebihan dan kekurangan masing2..

Saturday, October 1, 2011

lelaki yang harus dijauhi !


sepanjang hidup gadis2 diluar, mesti jumpa dengan pebagai jenis dan ragam lelaki kan..haa so, mestilah hati2 dan mestilah pandai dalam memilih teman lelaki...jangan salah pilih pada lelaki yang jenis hanya untuk mengambil kesempatan terhadap gadis2 di luar sana..jom kita intai lelaki yang macam mana yang wajib harus dijauhi(:


Lelaki yang sering kali mengucapkan kata sayang tetapi tidak mahu mahupun tidak bersedia untuk menjalinkan hubungan yang lebih serius walaupun kita sudah mengenalinya sudah bertahun-tahun. Ini bermakna bahawa kita bukan orang yang diinginkannya. Mungkin kita juga tiada di dalam kamus hidupnya.

Lelaki yang sentiasa menghubungi kita tanpa mengira waktu. Selalunya lelaki jenis ini akan mengeluarkan kata-kata manis apabila dia sangat memerlukan anda. Tetapi apabila kita memerlukannya dia langsung tidak muncul atau memberi banyak alasan untuk mengelak.

Lelaki yang selalu mengajak anda keluar hanya sebagai scandal teman tapi mesra. Kemana sahaja hanya kita berdua. Ibarat merpati dua sejoli dari pandangan orang lain. Malangnya dalam hati lelaki itu tidak terdetik langsung untuk mengisi kita dalam ruang hatinya yang kosong itu. jangan buang masa kita dengan lelaki seperti ini.

Lelaki yang sudah mempunyai kekasih hati tetapi tetap mahukan kita. Selalunya lelaki jenis ini mempunyai ramai teman wanita dan hanya mahu memenuhi nafsunya sahaja.hmmm....

Lelaki yang hanya memandang dirinya sahaja yang betul. Pandangan dan apa yang dibuat kita adalah salah. Selalunya ketika menjalinkan hubungan dengan lelaki jenis ini anda sering dimarahi atau ditengking kononnya kita saja yang bersalah dalam sesuatu hal. kadang kala hal yang kecil juga diperbesarkan.

Lelaki yang naif dan mementingkan diri sendiri(selfish guy!). Selalunya lelaki jenis ini tidak akan faham akan kehendak wanita. Walaupun kita telah berterus terang mengenai sesuatu tetapi dia tetap tidak mengendahkannya. Lelaki jenis ini sering menganggap semua perkara adalah remeh dan selalu mengambil mudah sesuatu perkara.

Lelaki yang tidak tahu kehendak dirinya sendiri. Jika lelaki jenis ini tidak mengetahui apa kehendak dirinya sendiri, cuba kita bayangkan bagaimana dia hendak memahami masalah kita jika hidup bersamanya nanti.

Lelaki yang tetap akan mengganggu kita. Walaupun sudah diberitahu yang kita terlalu busy tahap dewa tetapi lelaki ini tidak memperdulikannya. Lelaki jenis ini selalunya hanya ingin berkepit siang dan malam.

lelaki yang suka memburukkan lelaki lain dengan harapan kita akan menjauhi lelaki yang diburukkan olehnya itu. Lelaki jenis ini selalunya kuat cemburu dan akan cuba sedaya upayanya supaya kita tidak akan berhubung dengan lelaki lain. Relakah kita dikongkong oleh lelaki jenis ini?

Lelaki yang tidak dapat memberikan layanan yang betul pada wanita. kita tidak nampak ciri kepimpinan pada lelaki jenis ini. Bagaimana kita mahu sandarkan segala harapan pada lelaki seperti ini nanti?



p/s: renung2kan lar kawan2. . .

final exam just around the c0rner

di penghujung sem semakin menghampiri, maka mesti lah tempuhi satu ujian yang besar dalam kehidupan di universiti yang di panggil FINAL EXAM!!!.....maka di sini pelajar xcukup tidur dan terpaksa bangun malam untuk study n t0pup balik mana part yang tertinggal..mula lar gabra untk study last minute...kadang2 sesetengah belajar suka study last minute kata nye dan ad yang sebalik nye..


student 1 -
" study last minute baru masuk, kalau study awal2 cepat lupa."


student 2 -
" study awal2 lagi ok sebab study last minute nanti xsempat nak t0pup balik mana yang xpaham."


haaa mana satu yang bagus..dan aku selalu tergolong dalam golongan yang student 2nd 1st tu..ahahaha :P
bile nak berubah pun aku xtau..tp kenyataan nya, student yang 2nd bagus...awal da dapat c0ver part yang xpaham...nanti dah nak exam xada la terg0poh gapah nak study..baru-baru ni aku bertandang ke library d0nut di kampus aku, aku tgk kenderaan di park penuh 0leh transport student...sebelom ni xde la penuh sampai begitu.biasa, da ujung sem baru rasa nak bertandang agaknya, study di library bersama2 classmate, awexs, roomate n sbgnya..dan disitu lah telatah yang dapat dilihat..ada yang ,masih menyiapkan assignment yang belum siap dan dalam masa study week la menjadi mangsa keaadaan...kecoh, kelam kabut..mana nak study lagi, prepare nak present lagi n nak siap kan assignment yang dah macam gunung tu..insyaAllah rakan2 seperjuangan ku dapat menempuhi final exam dengan jaya nya dan jugak begitu aku. (: aminnn.... gud luck !

jawab exam dengan tenang dan dapat kan rehat secukupnya(:


There was an error in this gadget