Monday, February 20, 2012

ISTERI TIDAK BEKERJA?



Kaunselor : Apakah pekerjaan Encik Zainal?
Encik Zainal : Saya bekerja sebagai Akauntan di sebuah Bank.
Kaunselor : Isteri pula?
... Encik Zainal : Dia tidak bekerja. Hanya suri rumah sahaja.
Kaunselor : Tiap-tiap pagi siapa yang sediakan sarapan pagi?
Encik Zainal : Isteri yang sediakan sebab dia tak kerja.
Kaunselor : Pukul berapa isteri bangun untuk sediakan sarapan??
Encik Zainal : Pukul 5 pagi dia bangun kerana saya akan keluar bekerja pada pukul 6.30 pagi.
Kaunselor : Anak-anak encik Zainal ke sekolah bagaimana??
Encik Zainal : Isteri yang hantar sebab dia tidak bekerja.
Kaunselor : Selepas hantar anak-anak, isteri buat apa?
Encik Zainal : Pergi ke pasar, kemudian balik rumah untuk memasak dan kemas rumah. Isteri kan tak bekerja.
Kaunselor : Petang hari selepas Encik Zainal balik rumah, apa yang Encik Zainal lakukan?
Encik Zainal : Balik berehat, kerana seharian saya penat bekerja.
Kaunselor : Apa Isteri en zainal buat?
Encik Zainal : Sediakan makanan, melayan anak, mengemas dan dia juga mengambil upah menjahit. Dia menjahit sehingga lewat malam kerana dia tidak bekerja.

Berdasarkan cerita di atas, anda rasa siapa yang lebih banyak bekerja?? Rutin sehatian isteri bermula dari sebelum Subuh sehingga lewat malam, itu juga dikatakan TIDAK BEKERJA?? Suri rumah memang tidak perlukan segulung ijazah atau pangkat yang besar, tetapi peranan suri rumah sangat penting!





#fikir2 kn ....hmm

Thursday, February 16, 2012

ada apa dengan kesetiaan?


1) Lelaki terlalu selesa.
Bila nak dapatkan sahaja bertungkus lumus. Bila dah dapat. Duurh BORING~. Telefon pun nak tanak je cakap. Balik-balik tanya,

BF: Awak buat apa?
GF: Tade apa. Tgk Tv.
BF: Dah maknj (salah eja sebab tgh main game. Tak fokus)
GF: Oh dah makan dah (malas nak buat buat tanya sbb dah cukup faham)
Bf: Awak buat apa? (dia tanya lagiiiiii!!)
GF: hmpppppppph

# Perempuan bila once dah suka. Mereka suka dimanja sentiasa. Bukan pada bulan pertama sahaja. Take note please guys. Put some efforts la. Eventho Uols blurrr. before text tu fikirla betul2 nak tulis apa. Rekalah soalan-soalan yang logik-logik.

2) Tidak peka dengan perangai gf masing-masing.
Eventho dah kenal 56 tahun.. Tapi masih tak tahu apa Gf suka? Apa kepantangan Gf? Apa warna kegemaran? Alah macam-macamlah. Kalau nak listkan memang tak habis-habis.

# Dah tau Gf awak tak suka awak ponteng kelas. Janganla buat. Kalau Gf tau Bf suka makan Udang. Hari-hari kalau boleh dia nak bawak udang bagi Bf makan. Kaum2 Gf ni memang suka buat benda-benda yang mampu menarik perhatian Kaum Bf. Ye tak? Pantang la dengar BF demam. Zassssss dah sampai bawak ubat. Kalau Bf?

Gf: Awak saya demam.
Bf: Pergila makan ubat.
GF: Tak larat lah.
BF: Rest2.

ITU JE???????? Cuba tukar ini macam.

GF: Awak saya demam.
BF: Ish. Demam? Awak ok? Ada ubat tak? Nak saya bawa pergi klinik?
GF: Hm..Tak payah susah-susah wak. Saya Ok (perempuan biasak la bro. Kaki pancing. Padahal memang terlepek kat rumah)
BF: Tape wak. Lagi 5 minit saya datang. Teruk nanti lagi susah. Sabar ye wak.

SUSAH? SENANG je kan :). 2 sen juga sms tu. Tapi impak nya sangat besar.

3)Bila perempuan rasa ada lelaki lain mampu menjaga lebih baik dari Bf.
Ini memang banyak sangat jadi. Jangan biarkan Gf uols sampai rasa mcmnilah. Masih belum berkahwin mereka bebas nak buat keputusan. If Uols betul-betul nak. Jaga kasi betullah.Ni nak perempuan cantik-cantik, uols makin lama makin selekeh. Dah tak hensem, garang plak tu. Dah la layan nak tanak. Tapi nak yang perempuan baik-baik. Rasa rasa nya seimbang ke macam tu? NO NO NO NO ish. GF cantik, BF kena la hensem-hensem ( ish, tayah la operate muka bagai. Kemas-kemas sudah). Gf pandai, Bf kena la sama naik pandai. Uols nak jadi pelindung mereka kot suatu hari nanti. Setuju?

4) Tiada education background yang terjamin.
Tahukah Uols ayat ayat mak bapak "Kau nak bagi anak aku makan pasir ke?"
Ya, kalau fikir-fikir balik. Memang betul. Lelaki tak suka fikir panjang. Belajar baru susah sikit dah give up. Kawan dengan orang tak betul, dah hanyut. tak fikir panjang betapa pentingnya level of education tu. Betul kata mak bapak. Sekarang kita tak rasa. Tapi life is ALL ABOUT MONEY. Mana nak dpt wang? From education yang kita ada!

Ya ya sabar. Ada yang cakap. Alah Pak Ali sebelah rumah tu kaya raya. SPM je.

ITU LUCK DIA. KAMU ADA LUCK? CONFIRM?
tak confirm kan. So back up la dulu dengan education ya abang abang. Awak nak pinang anak orang. Takut orang nak bagi anak dia kat awak. Dia sikit punya tatang anak dia. Habis awak nanti nak sepok anak dia suruh duduk dalam rumah je? Tak bagi apa-apa. Yang awak tau suruh dia jadi kilang buat anak. Ish ish ish FIKIR LA Waras waras.

5)BF kawan lebih bagus.
Bukan nak compare. Bukan tak bersyukur. Tapi ya, lumrah alam. semua orang nak yang terbaik untuk diri sendiri.Tapi jadi sedih dan mencemburui kenapa nasib perempuan lain lebih bagus. Adakah diri sendiri salah pilih? Uish takut dengan masa depan yang gelap. Before dah nikah, baik angkat kaki dulu. Selamat dunia akhirat. Ramai lelaki yang lebih baik dalam dunia ni. Sebelum terlambat.....thats why kenapa perempuan kadang2 bertukar arah.

I nak bagi 5 dulu. I rasa ramai lelaki yang tertanya-tanya. "Eh aku baik apa..tapi kenapa dia lari tinggalkan aku"

Sunday, February 5, 2012

masa susah?

insan mana yang banyak membantu semasa kita susah.?
menjadi persoalan daripada dulu, dan kini semuanya terjawab apabila kita menempuhi masa-masa tersebut dan  disitu juga kita akan dapat lihat siapa yang betul2 sayangkan kita dan  tak nak tengok kita susah...


> mommy^daddy
> couple
> sister
> brother
> cousin
> friends
> others




siapa banyak membantu kita.?? 


#i l0ve my mom n daddy

Saturday, February 4, 2012

di sebalik g0ogle

okey, hari belajar sesuatu yang baru..
jom check out dari google..



1st step: pergi ke www.google.com.my
2nd step: taip google gravity or annoying google, google reverse, rainbow google, google pacman pun boleh
3rd step: klik " i'm feeling lucky" button





and this for google gravity


 and hasilnya
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



google dah jatuh ke bawah..haha










exp. for reverse pulak k....


type  reverse google

hasilnya

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

semua perkataan google teleh di'reverse'kan...haha






#j0m kita pakat2 cuba..hehe

Friday, February 3, 2012

kewangan di hujung SEM

sudah menjadi kebiasaan seperti sebelum-sebelum ini, kering di hujung2 sem..
tetapi sedikit berbeza sedikit untuk sem ini bc0z hasil PT for this sem xnampak kemana hasilnya...
tidak seperti sebelum ini, melabur ke sesuatu benda yang nampak lagi terang...
and orang cakap belanja ke jalan yang benar :D
keje xsampai satu bulan dah berhenti,
 yelar tak boleh nak keje kuat-kuat... 
aku student..
mana nak belajar lagi, nak kerja lagi..
sekarang  fokus study je 100%..
susah sorang2 pun tak pe...
asalkan xnak mummy risau. ngeee :D
dah nazak macam ni, boleh lar aku diet.hahaha...
dan semalam aku timbang berat, 50kg adalah berat  utk kali ini..haha,turun 2kg.. yesss!! target turunkan lagi 4kg...
dah beberapa hari xsentuh nasi, semoga lemak2 yang berlebihan akan berkurang..hahaha:D 
yelar,budak jenis suka makan, walaupun xlapar..
dah kalau xmakan berganda2 lah lapar aku.aduhaiii sadis nya...
gaji lambat lagiii, nak shopping!!!






#rasa nak makan semua makanan yang sedap !

Wednesday, February 1, 2012

hati !

hati dan perasaan kau aku jaga tapi hati dan perasaan aku siapa tau..
macam2 suruh janji jangan buat itu, jangan buat ini..ok aku ikut ! 
tapi kau ada layan aku...xde kan2.thanks awak...
bila saya s0rang2 saya harap awak ada dengan saya...
tapi xpe, saya paham situati0n awak.
kadang2 saya terpikir, adakah saya ni just utk buat hilang bosan awak je..
maaf kalau saya tersasar bahasa.
..sedih..
T_T
i'm not important pers0n, rite.?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
i want u !
i l0ve u s0 much ...

There was an error in this gadget